Slap Bela

(Waterfall Bela)

OPIS (Description)

Od cerkve se usmerimo naravnost in navzdol v sotesko, kjer na potoku Bela najdemo dva slapova, čeprav v naslovu namigujemo zgolj na enega. Do prvega najlažje pridemo, če gremo na levi breg potoka in malce po strmini ter trnju potelovadimo navzdol. Na začetku najdemo nižji slap, visok 3-4 metre, pod njim skočnik višine 2-3 metre. Vrnemo se na desno stran brega in potem sledimo lepo vidni poti po strmem pobočju vse do vrha večjega slapu, visokega 7-8 metrov. Pot sicer vodi naprej, do vznožja slapu (čez potok je potegnjen leseni mostič, ker moramo zopet na levi breg) vendar je s spodnje strani slap še slabše viden kot z zgornje strani saj ga nekako na tričetrt z leve strani zastira skala. Priporočamo uporabo nekaj plezalne opreme in dobrih planinskih čevljev.

(2 waterfalls: 1st 3 - 4, 2nd 7 - 8 meters high, smal jumper inbetween. Climbing gear required.)

DOSTOP (Access)

V Vipavi se z magistralne ceste usmerimo za Vrhpolje, kjer pri drugi cerkvi v zaselku krenemo desno za Sanabor. Na poti gremo mimo plezališča v soteski Bele. Tik pred samim zaselkom je cerkvica sv. Danijela, ki je izhodišče poti v sotesko: od nje do slapu je slabih 5 minut hoda.

(From Vipava go to village Vrhpolje. At second church in Vrhpolje turn right toward village Sanabor. There's a path to waterfalls starting near St. Daniel's church in Sanabor.)

Zgornje slapišče (Foto: Boris)

Skočnik pod zgornjim slapiščem (Foto: Žare)

Slap Bela (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)