Slapovi Blatnice

(Waterfalls of Blatnica)

OPIS (Description)

Potok Blatnica na svoji poti v dolino naredi ozko (in deloma precej strmo) sotesko, kjer najdemo vsaj tri slapove, ki zaslužijo svoje ime. Na koncu soteske (ali na začetku), v zatrepu, najdemo najvišji slap. Pravzaprav je to dvojni slap, ki zgoraj pripolzi z leve, se prelije v zgornji tolmun in potem priteče z desne še v spodnji tolmun. Spodnji slap je visok 8 metrov, zgornji pa ravno tako 8 metrov. Nižje je naslednji slap: visok je 3 - 4 metre in teče po lehnjaku (izredno je podobena Koritniškemu slapu), kamenini nastali po odlaganju apnenca tekoče vode na mahovnato podlago. Še malo naprej je 6 metrov visok slap, ki pridrvi na zgornjo skalno polico z leve in se v desno spusti, po kot tobogan zglajenem apnencu, v tolmun. Dalje teče potok v mnogih skočnikih v dolino. Slapovi so razmeroma blizu eden drugega saj za hojo od odcepa za Sankaški dom do zadnjega nismo porabili več kot 15 minut.

(At least 3 waterfalls: 1st double 8 + 8, 2nd 3 - 4 and 3rd 6 meters high. Tufa. Cascades.)

DOSTOP (Access)

V kraju Begunje krenemo pri odcepu pri cerkvi sv. Urha, proti rekreacijskemu centru na hribu sv. Petra. Peljemo se mimo smučišča vse do odcepa za Sankaški dom (pravokotni ovinek na levo), kjer se na desno odcepi pot, ki vseskozi teče ob desnem bregu potoka in nas privede do slapov.

(From cross-roads at St. Urh's church in Begunje go to sport's centre on St. Peter's hill, passing ski-slope. At sharp left turn right into forest, following the path at the right bank of the creek to waterfalls.)

Spodnji slap (Foto: Žare)

Srednji slap (Foto: Boris)

Slapišče med sr. in zg. slapom (Foto: Boris)

Zgornji slap (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)