Vintgarski šum

(Waterfall Vintgarski šum)

OPIS (Description)

Reka Radovna je po koncu ledene dobe v kamen med hriboma Hom in Boršt vrezala ozko sotesko, dolgo kak kilometer in pol, poimenovano Blejski Vintgar. Soteska je turistično znana že vsaj stoletje. Skozi njo so speljali pot tako, da so izdelali lesene galerije, ki slonijo na železniških tračnicah, Radovno pa prestopamo po lesenih mostičih. Vmes je na reki vse polno zanimivih skočnikov in šumov, gibamo pa se vseskozi po gosti senci, zato je ta lepa pot nadvse primerna za ohladitev v vročih dnevih. Pot je smiselneje ubrati iz podhomske smeri, saj nam je tako posladek prihranjen za konec poti. Radovna pade čiso na koncu vintgarja še čez kameno stopnico kakih 15 metrov globoko - slap se imenuje Vintgarski šum.

(There is the beautifull gorge named Blejski Vintgar. The gorge are located on Radovna river and is a turistic atraction. On the end of the gorge there is the waterfall. Height of the waterfall is 15 meters.)

DOSTOP (Access)

Iz Bleda se usmerimo za Spodnje Gorje in od tam za Podhom. Sledimo oznakam za Vintgar in kmalu smo pri vstopu v sotesko.

(From Bled go toward Gorje. In Spodnje Gorje follow the signs for Vintgar. Before the enter to the gorge there is the parkig lot. Then just follow the path. Length of the gorge is 1,5 kilometer.)

Prvi in drugi skok (Foto: Polona)

Tretji in četrti skok (Foto: Polona)

Vintgarski šum (Foto: Polona)


Prejšnja stran (Previous page)