Slapovi v Danjarski grapi

(Waterfalls in Danjarska grapa)

OPIS (Description)

Danjarska grapa je bližnja soseda Štajnpoharske grape in je, kar se tiče dostopnosti, njen skoraj popolni posnetek. Šele čisto na njenem koncu najdemo slapove, za slapiče pa se je treba spustiti v strugo in prebroditi spodnji in srednji del grape. Najprej je na zadnjem ostrem levem ovinku pred zaselkom Spodnje Danje tik ob poti 3 metrski slap, z lehnjakom. Kmalu po vstopu v zožano grapo najdemo 2 metrski, spodnji slapič, prav tako z lehnjakom. In ko zaidemo še globlje v grapo, je pred nami tristopenjski, zgornji slap, višine 8 metrov, vodo pa "dobiva" z levega in desnega pritoka. Možno je, da je na obeh pritokih v nadaljevanju še kakšen slap, vendar je strmina za raziskovanje le prevelika (morda bi bil boljši dostop z zgornjega konca?). Do slapičev v spodnjem in srednjem delu pridemo tako, da gremo pod drugim mostičem na naši poti kar v vodo in po strugi navzgor, kjer nanese. Hitro se struga spremeni v ozek kanjon in in le s težavo se prebijamo. Na poti najdeno številne slapiče, višine od 2 do 3 metrov, ki pa so povečini zasuti s hudournim kamenjem in z drevjem. Na sliki je slapič, višine 2 metra, poimenovan Kovinsko-modre sanje.

(The Danjarska gorge is very similar to Štajnpoh's one and it's located in the neighbourhood. The waterfalls are located in the end of the gorge (upstream). In the lower part of the gorge there are just several jumpers. In the upper part of the gorge there are two waterfalls. The first one (lower one) has height of 3 meters, the second one (middle one) has height of 2 meters and the third (upper one) has height of 8 meters in three stages. It is possible that there are some more waterfalls higher upstream. )

DOSTOP (Access)

Od Železnikov se peljemo po Selški dolini do Zalega loga in še 3,4 kilometra naprej, vse do gostilne Podrošt in soteske, ki je skupni naravni vhod za tri grape: Štajnpoh, Danjarsko in Nidrarsko. Za Danjarskoo grapo gremo še 150 metrov globlje v sotesko, potem v levo še 450 metrov, vse do razcepa poti. V levo se gre za Nidrarsko, v desno pa v Danjarsko grapo.

(From main road Železniki - Most na Soči at village Podrošt turn right towards guest house Podrošt. Follow the macadam road, cross the bridge and after approx. 150 meters turn right. Follow the road till the bridge. To access the lower part of the gorge follow the stream (rubber boots recommended). To the upper part of the gorge follow the path along the stream. At the sharp left turn, just bellow hamlet Spodnje Danje, enter in the gorge and short after there is the first waterfall. To aproach other waterfalls just follow the stream.)

Zgornji slap (Foto: Boris)

Spodnji slapič (Foto: Žare)

Slapič Kovinsko-modre sanje (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)