Slap pod Gozdašnico

(Waterfall under Gozdašnica)

OPIS (Description)

Po slabih 20 minutah smo od gozdne ceste pri zgornjem slapu. Slap najprej 5 metrov drsi kot v toboganu, se z leve predene v desno in pade še 15 metrov globoko v obor, ki ima "vrata" z leve strani. Tudi nadaljni potek potoka je nadvse zanimiv: voda se dalje nikakor ne umiri ampak preskakuje skale v več slapovih in slapičih. Zanimiva sta še 2 slapova, višine 4 in 3 metre. Voda se umiri šele ob izhodu iz skalne zajede (pri peskokopu?).

(At first water slides 5 meters like in a toboggan then falls 15 meters deep into round pound. Below there are some smaller waterfalls height 3 - 4 meters.)

DOSTOP (Access)

Z magistralne ceste Kranj - Jesenice zavijemo v Žirovnici za Završnico in po dolini Završnice pridemo do začetka umetnega jezera. Začnemo ob improviziranem nogometnem igrišču in sledimo potoku, ki priteče z leve strani podora (peskokop?) iz skalne zajede. Pot izbiramo sami: najprej po levem bregu in ko je strmina le prehuda, prestopimo na desni breg. Pozor: zaradi drčljivega terena je uporaba vrvi jako priporočljiva!

(In Žirovnica go in direction to "Valvasorjev dom". At crossroads (left Valvasorjev dom) go straight forward to the small lake, there's small improvised football playground. From left there is a stream. Go up the stream, first along left bank and then by the right bank till the waterfall.)

Slap pod Gozdašnico (Foto: Boris)

Srednji slap (Foto: Boris)

Spodnji slap (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)