Slap v Hudičevem žlebu

(Waterfall in Hudičev žleb)

OPIS (Description)

Najbolje, da kar prečimo Pišnico in se ob vznožju Goličice podamo nadalje navzgor in proti severu. Po nekaj minut hoda pridemo do skalnega žleba, kjer v njegovih nedrjih pada slap, višine 40 metrov v večih stopnjah, ki pa so najbolje vidne z druge strani dolinice. Slap je močno pretočen, saj ga napajajo višjeležeča snežišča, ki imajo zaradi osojne lege dovolj snega skozi vse leto (slap smo obiskali julija in, bogme, vode je bilo dovolj in še več!), voda izgine pod snežiščem in se porazgubi v melišču v dolinici. Še naprej in desno od slapu smo opazili še dve nestalni slapišči (sledovi delovanja vode po sicer precej suhi kamenini).

(The waterfall has height of approx. 40 meters.)

DOSTOP (Access)

Po vršiški cesti se vzpnemo do Koče na Gozdu in na parkirišču lahko pustimo vozilo. Potem pri Domu prečimo cesto, sledimo Hanzovi poti in se spustimo v bližnjo dolinico Pišnice ter spremljamo njen levi breg. Kmalu zagledamo ostenje Goličice in še nekaj bolj desno ostenje Prisojnika - slap se nahaja nekje na sredi med tema vrhovoma.

(Go by the road over the Vršič mountain pass. At the mountain house Koča na Gozdu there is the parking lot where you can leave the car. Go further by road and shortly after you leave the road and go left downward toward Pišnica river. At the Pišnica go upward and left toward mountain walls. After 10-15 minutes there is the waterfall.)

Slap v Hudičevem žlebu (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)