Javorniški slapovi

(Waterfalls on Javornik)

OPIS (Description)

Pot, ki se začne takoj na desni strani ceste, nas pripelje do srednjega slapu. Za prvi slap se je treba spustiti za skalo in ob desnem bregu navzdol: pred nami se prikaže lep slap, višine 5 metrov. Vrnemo se nazaj na pot in gremo navkreber. Takoj nad spodnjim slapom je srednji slap, višine 10 metrov v 4 stopnjah (na sliki je vidno le nekaj spodnjih stopenj!), nad njim pa je še več skočnikov. Vrnemo se nazaj na pot in spet kojci naletimo še na zgornji slap, višine 7 metrov, oblikovanem pahljačasto, s širokim vznožjem in okolico, podobno amfiteatru.

(There are three waterfalls on Javornik brook. The first one has height of 5 meters. The second one has height of 10 meters in four stages. The third one has height of 7 meters.)

DOSTOP (Access)

Na Jesenicah se usmerimo za Javorniški Rovt in kakšna 2 kilometra po odcepu naletimo na prvo večjo serpentino: spoznamo jo po večjem ovinku v levo in po ceveh, v bližini pa je ravno dovolj prostora, da lahko pustimo vozilo. Na serpentini je obenem tudi začetek naše poti.

(In Jesenice turn toward Javorniški Rovt. After approx. 2 kilometers there is the first major hairpin bend. You recognize this bend by sharp turn left and by iron tubes nearby. On the right side of the road is just enough place to park thr car. To aproach the first waterfall you must to descend by the right bank of the stream. Go back to begining and and there is the second waterfall. The third one is few minutes above the second waterfall.)

Prvi (spodnji) slap (Foto: Žare)

Drugi (srednji) slap (Foto: Boris)

Tretji (zgornji) slap (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)