Slapovi pri Alpinetumu Julijana

(Waterfalls at Alpinetum Julijana)

OPIS (Description)

Na pol vzpona po peščeni potki proti vhodu v park, se na desno in med drevje cepi nevzdrževana a dobro vidna pot, ki nas takoj pripelje do spodnjega dela slapu pri Alpinetumu Julijana. Na sliki vidni spodnji slap je visok 20 metrov, voda pa odteče preko plitvega tolmuna takoj naprej po pesku v dolino. Nad spodnjim slapom je vsaj še 100 metrov visoko slapišče s posameznimi slapovi, ki se vije sem ter tja v skalnem žlebu.

(Lower waterfall has height of 20 meters. Above this waterfall is approx. 100 meters high channel with waterfalls.)

DOSTOP (Access)

Z gorenjske smeri krenemo po vršiški cesti in prevozimo gorski prelaz. Ko smo že skoraj čisto v dolini, vidimo z desne strani odcep za izvir Soče. Držimo se glavne ceste in po kakih 800 metrih pridemo do naravnega parka Alpinetum Julijana.

(Go by main road Kranjska Gora - Bovec over the mountain pass Vršič and into the valley Trenta. Shortly after you descent from Vršič, there is on the left side of the road Alpinetum Julijana. Go toward entrance to the Alpinetum. Just before the entrance there is the path which turn right into the wood. Go by this path and shortly after there is the waterfall.)

Spodnji slap pri Alpinetumu Julijana (Foto: Žare)

Del slapišča nad sp. slapom (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)