Slap Kobilji curek

(Waterfall Mare's peeing)

OPIS (Description)

Slap Kobilji curek se nahaja na potoku z istim imenom, najdemo pa ga čisto na koncu grape. V višino meri 30 metrov, nekako na sredi je manjša polica. Slap je dobil ime po skoraj vodoravnem curku vode v zgornjem delu, ki pa na sliki ni tako opazen. Menda je to najvišji slap na Dolenjskem, znan je tudi po pestri geološki sestavi tamkajšnjega ozemlja.

(The waterfall has height of 30 meters. Water fall in two stages. It is the highest waterfall in Dolenjska region.)

DOSTOP (Access)

Z magistralne ceste Ljubljana - Kočevje zavijemo v kraju Rašica (ali Rašca) na križišču na desno in se mimo Trubarjeve domačije popeljemo do zaselka Rob. Tam se na križišču usmerimo na levo in se mimo žag odpravimo do konca zaselka, kjer najdemo označen odcep na gozdno cesto (spoznamo ga lahko vsaj še po treh stvareh: komaj berljivi tabli za nekakšno obeležje, mostiču čez potok Robarica in bližnje oznake za območje medveda). Od odcepa sledimo gozdni poti ob desnem pritoku Robarice in po 20 minutah pridemo do table, ki nas usmeri v levo ter čez vodo in po kakih 50 metrih pridemo do slapu.

(From main road Ljubljana - Kočevje at hamlet Rašica turn right toward Rob. In Rob turn left toward sawmills. Pass the sawmills and in the end of the hamlet there is the macadam road which turns left from main road. At the turn there is the sign board on tree which direct you over the bridge over Robarica stream. From the bridge go by road along the stream. After approx. 20 minutes there is the wooden sign board for waterfall which direct you toward waterfall. The waterfall is located on the right affluent. From the sign board is approx. 50 meters to the waterfall.)

Slap Kobilji curek (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)