Slapova na Kozjaku

(Waterfalls on Kozjak)

OPIS (Description)

Najprej opravimo kratek sprehod po ravnem in se kmalu spustimo k bistri hči planin, ki jo lahko nekaj časa s široke sprehajalne potke veselo opazujemo v vsej njeni brhki prirodni lepoti. Na poti nato kmalu naletimo do ostalin prve svetovne vojne, ki jih je po teh krajih vsepolno, saj je tod vodila ena vojnih črt najhujših spopadov prve svetovne morije. Vseskupaj potrebujemo do prvega slapu kake pol ure lahnega sprehoda, zato pot priporočamo vsem, od najmlajših do najstarejših. Prvi slap je Mali Kozjak, višine 8 metrov, ki se nahaja v ozkih koritih, zato se je treba malce potruditi, da ga ujamemo v polnem pogledu (za ostale bo ogled s kamnitega mostu kar primeren). Nadajujemo pot globlje v sotesko in kmalu postane prijetno hladno (namig za izlet v vročih dneh, ako se boste ravno želeli osvežiti), pa po lesenih in betonskih brveh, vse do konca in do drugega slapu pa nas pripelje pot speljana po leseni galeriji, ki se zaključi z malo večjim lesenim podestom za ogled. Pogled na Veliki Kozjak je veličastven: slap, visok 15 metrov, je z vseh strani zastrt, saj se nahaja v velikanski naravni kamniti dvorani visokih stropov, svetloba pa se tjakaj s težavo prebija zgolj na vhodu in izhodu iz dvorane. Izredna mistična izkušnja!

(There are more waterfalls in brook Kozjak. Here we introduce two of them, the most well known. The first is 8 meters high waterfall under the bridge. And the second one is a real beauty, 15 meters high waterfall. Water falls into the big like the catedrale stone hall. Fabulous!)

DOSTOP (Access)

V Kobaridu se usmerimo proti Drežnici, prečimo Sočo in se kmalu, po 200 metrih, ustavimo na manjšem parkirišču pri kampu ob reki. Od tu naprej nas usmeri turistična tabla naravnost proti slapovoma.

(In Kobarid go towards Drežnica. Pass the Napoleon's bridge and after 200 meters there is the parking lot on the right side of the road. Little further there is the wooden sign towards waterfalls (Slap Kozjak). Go by macadam road and after approx. half an hour there is the first waterfall. Go further and shortly after there are wooden gridges and then waterfall.)

Mali Kozjak (Foto: Boris)

Veliki Kozjak (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)