Slap pod Kurico

(Waterfall under Kurica)

OPIS (Description)

Slap pada v strmem spustu 30 - 35 metrov po navpični, previsni steni bližnjega hriba Kurica. Prostemu očesu je slap skrit: s spodnje strani je zaprt s strmim pobočjem in gozdom, katerega krošnje in vrhovi segajo skoraj do samega vrha slapu. Majhen tolmun in tik ob njegovih bregovih rastoče rastlinje nakazujeta, da slap večji del leta nima prav pretirano veliko vode in vendar ravno dovolj, da po zglajeni kamenini ustvari nanose lehnjaka.

(Water slide and fall over tufa from height 30 - 35 meters.)

DOSTOP (Access)

V Žirovnici na Gorenjskem se najprej usmerimo za Valvasorjev dom in se po nekaj kilometrih ceste, ki se najprej zoži z dvopasovnice v širšo enopasovnico, na križišču, kjer se gre levo proti Valvasorjevem domu, peljemo naravnost proti umetnemu jezeru na rečici Završnica. Približno 1 kilometer od roba jezera se z leve strani ceste nahaja edini pritok Završnice na tem delu ceste, na katerem se tudi nahaja slap: spoznate ga po majhnem mostiču, deloma lesenem deloma betonskem, in malce višje ležečemu vikendu. Dalje gremo ob desnem bregu potočka strmo navzgor (malce "na divje") in v dobrih 15 minutah smo pri slapu.

(In Žirovnica go in direction "Valvasorjev dom". At crossroads (left Valvasorjev dom) go straight forward, pass small lake and after approx. 1 kilometer from lake there is the stream (bridge with wooden fence). Go left, pass the house and along the right bank of the stream (there is no real path). Steep up through to waterfall. From the bridge approx. 15 - 20 minutes.)

Slap pod Kurico (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)