Slapovi pod Lukenjskimi pečmi

(Waterfalls under Lukenjske peči)

OPIS (Description)

Slap Luknja "pošteno" zasluži svoje ime: nahaja se v skalnem podoru, v luknji, in je zaradi takega položaja dokaj slabo viden (v celoti je lepo viden le z markirane poti nad slapom, drugače pa se je treba spustiti vse do njegovega vznožja). Slap pritoka Begunjščice ima izredno zanimiv potek: spreminja smer padca z leve na desno in obratno, pada stopnjasto (bolj) v kotanje (kot v tolmune), nekajkrat steče celo po ravnem, se vmes toboganasto sprevrača do naslednje stopnje in se šele na koncu, po 25 metrih višine, umiri v manjšem tolmuncu. Kamenina je večidel zglajeni apnenec. Ni pa to edini slap na tem potoku. Takoj nad njim je še en slap, še bolj zanimiv od spodnjega. Njegova višina je 12 do 13 metrov. Voda pada v dveh stopnjah, s tem da je med prvo in drugo stopnjo kot 90 stopinj. Še višje zgoraj je še en slap višine 4 do 5 metrov (slika 3). Na celotnem potoku je kar nekaj skočnikov, še najbolj zanimiv je skočnik (slika 4), ki se nahaja nad tretjim slapom, kjer pot prečka potok.

(First waterfall is found in a rockfall (hole). It's height is 25 meters. Just above is 12-13 meters high waterfall in two stages. The third one has height of 4-5 meters. On picture No. 4 is a jumper above the third waterfall.)

DOSTOP (Access)

V Begunjah na Gorenjskem gremo po glavni cesti proti Domu v Dragi, kjer se nahaja prvi kažipot na Planino Preval. Najprej se držimo gozdne ceste in pri prvem križišču zavijemo desno kakor nam veleva drugi kažipot - za Planino Preval čez Luknjo. Sledimo markirani poti in v slabe pol ure od Doma v Dragi smo pri slapu. Od slapu nadaljujemo po poti za Planino. Ko pridemo na vrh zajede, preko katere si pomagamo z jeklenicami in klini, zavijemo levo s poti in se skozi borovce spustimo navzdol (vrv!). Kmalu smo pod drugim slapom. Za nadaljevanje poti se vrnemo na pot za Planino Preval in po njej nadaljujemo do naslednjega slapu. Slap je lepo viden s poti. Bolj avanturistično razpoloženi pa se lahko spustijo navzdol k tolmunu (strmo in drčljivo!). Če gremo po poti naprej, kmalu pridemo do skočnika, ki je na sliki št. 4.

(From Begunje go by main road Begunje - Tržič. At crossroads in the end of Begunje turn left to "Dom v Dragi" (wooden signpost). From Dom v Dragi go further by macadam road till you came to the crossroads. Turn right to "Planina Preval čez Luknjo" (wooden signpost) and follow the path marked with mountain signs. After 15 minutes waterfall on the left is seen. From Dom v Dragi to waterfall is approx. 30 minutes. To aproach other waterfalls go further by path. Just after rock indent (steel cable and spikes), go of path and left. Go down through pines (rope!!). To aproach other waterfall go back on path and further by it. Shortly after there is the third waterfall. It can be seen from path. Further by path there is the jumper from picture No. 4.)

Slap Luknja (Foto: Žare)

Slap nad "Luknjo" ali drugi slap (Foto: Boris)

Tretji slap (Foto: Žare)

Četrti slapič (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)