Mostniški slapovi

(Waterfalls of Mostnica)

OPIS (Description)

Predno začnemo z opisom samih Mostniških slapov, naj vas opozorimo še na več kot 100 metrov visoko slapišče nasproti okrepčevalnice, ki se nahaja na desnem pritoku Mostnice, v dol pa se spušča s Planine Zgornja Grintovica (slapišče bomo podrobneje obdelali prihodnjič!). Torej, za spodnji Mostniški slap se usmerimo po potki, ki se odcepi na levo od okrepčevalnice, desna pot nas vodi na največji Mostniški slap. Spodnji slap je višine 4 do 5 metrov v dveh stopnjah. Pot lahko nadaljujemo kar po levem bregu potoka, da se ne vračamo po isti poti, in tako hodimo tik nad čudovitimi koriti potoka. Po kakih 150 metrih pridemo do navečjega slapu Mostice. Visok je 20 merov, v treh stopnjah. Pot nadaljujemo po razmeroma strmem levem bregu, zavijemo mimo skalne gmote in kmalu je pod nami še zgornji slap Mostnice, visok 4 metre, ki teče okoli v koritih zagozdenega balvana. Najprej višje se nahajajo še skočniki, vendar nič posebej pretresljivega. Dalje nismo raziskovali.

(There are more then one waterfall on Mostnica. The main waterfall has height of 20 meters in three stages. Above and under this waterfall are more jumpers with heights of 3-5 meters. We recommend also to visit water channels of Mostnica in lower part of the Mostnica (near Stara Fužina).)

DOSTOP (Access)

Iz Bohinja se usmerimo proti Planinski koči na Vojah. Pri Koči pustimo vozilo, promet po dolini Voje ni dovoljen in se peš odpravimo v zatrep doline, kamor pridemo po kakih 45 minutah lagodne hoje. V zatrepu je okrepčevalnica, kjer je tudi smerokaz za slap.

(In Bohinj turn right toward Stara Fužina. In Stara Fužina go toward valley Voje. At the mountain hut in Voje you can leave the car. Traffic with motor vehicles from mountain hut through Voje is forbidden. From mountain hut go by macadam road and after 45 minutes there is the end of the valley and the refreshment hut. From there just follow the signs toward waterfall (Slap).)

Spodnji slapovi (Foto: Žare)

Slap Mostnice (Foto: Polona)


Prejšnja stran (Previous page)