Slap Na Skoku

Waterfall Na Skoku

OPIS (Description)

Do jezerca se je treba spustiti kakih 100 višinskih metrov. Slap, ki je skrit v globoko skalno zajedo kamor sonce le redko posije, je visok 8 metrov. Voda za slap se zbira v manjšem, umetnem jezercu, zgrajenem zato, da je voda nekoč poganjala turbino za zadovoljevanje potreb okoliških prebivalcev po električni energiji. Okoličani so kasneje opustili pridobivanje elektrike in, nažalost, obenem opustili tudi cevno napeljavo, ki preusmerja naravni potek vode. Pogled ni lep a smo ga vseeno uvrstili med prikaze slapov. Levo teče voda iz ostankov napeljave kot iz pipe, desno pa je naravni žleb, ki ga je izdolbel potok.

(Waterfall is in deep indent where is very little sunlight. Its height is 8 meters.)

DOSTOP (Access)

Z magistralne ceste Idrija - Tolmin zavijemo pri Dolenji Trebuši in se usmerimo za Oblakov vrh. Približno 1,5 kilometra pred Oblakovim vrhom je na levi strani odcep (spoznate ga po opuščeni cestarski hišici) za Utrski vrh, kjer se nahaja le nekaj hiš. Od prve hiše 10 metrov naprej je na jasi s klopico jasno vidna pot navzdol, ki nas pripelje do manjšega jezu s slapom.

(At Dolenja Trebuša at main road Idrija - Tolmin turn towards Oblakov vrh. After cca 1,5 kilometer there is an old small concrete hut, turn left to Utrski vrh (no signs). Pass the first house for aprox. 10 meters, turn right and go down (visible path!) towards little dam and waterfall.)

Slap Na Skoku (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)