Obrekarjevi slapovi

(Waterfalls of Obrekar)

OPIS (Description)

Z malce več napora si utremo pot, ki nas v dobre pol ure popelje do samega konca grape. Začnemo po levem bregu potoka in najprej naletimo na 2,5 metra in kasneje še na 4 metra visok šum (ta je v 2 stopnjah). Ker pa sta si šuma precej skupaj, bi lahko bila del enotnega slapišča. Nekaj naprej je prvi, 9 metrov visok (spodnji) slap v 3 stopnjah. Pot nadaljujemo po desnem bregu in pred nami je kmalu drugi, 10 metrski (srednji) slap, po katerem voda teče stopničasto, pobočje pa je pokrito z mahom. Do zadnjega, vrhnjega slapu je treba "zagristi" v levi breg (na srečo le za kratko) in že lahko občudujemo 16 metrov visok slap, zadnji odkriti na tokratnem raziskovanju grape.

(There are three waterfalls of Obrekar. The first or the lower one has height of 9 meters, water fall in three stages. The middle one has height of 10 meters. Water flow over small stairs. The upper one has height of 16 meters. Under lower waterfall there are some small jumpers.)

DOSTOP (Access)

Z magistralne ceste Idrija - Tolmin zavijemo za Dolenjo Trebušo in se po 400 metrih na naslednjem križišču (v obliki črke T) usmerimo v levo za Oblakov vrh. Po približno 4,5 kilometra od križišča prispemo do vhoda v grapo, kjer se nahajajo slapovi.

(From main road Idrija - Tolmin turn left toward Dolenja Trebuša. After 400 meters there is the T shaped crossroad. Turn left toward Oblakov vrh. After 4,5 kilometers from crossroad there is the ravine on the right side of the road. To aproach the waterfalls just follow the stream.)

Spodnji šum (Foto: Polona)

Zgornji šum (Foto: Polona)

Spodnji slap (Foto: Žare)

Srednji slap (Foto: Žare)

Vrhnji slap (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)