Peračiški slap

(Waterfall Peračica)

OPIS (Description)

Peračiški slap je prosto padajoči slap: voda na celotni dolžini padca nikjer ne pride v stik s steno. Voda zaradi majhnega naklona zemljišča sicer navidez lenobno priteče vendar se hitro spusti čez masivni skalni podor z višine 4 metrov, se spotakne ob tri kamnite zobe, ki ustvarijo pršec in se ulije v širok in velik tolmun, od koder se naprej pomika spet čisto, čisto počasi.

(Free falling waterfall, 4 metres high.)

DOSTOP (Access)

1) V vasi Brezje se peljemo mimo cerkve in se na razpotju usmerimo proti zaselku Peračica, kjer se naša pot začne pri odcepu za sam zaselek, pri prvem kozolcu . Pot gre najprej vseskozi ob robu travniku, ob gozdu in se pri prvem razcepu na desno spusti do potoka. Potok ni vodnat, z lahkoto ga prečkamo, se dvignemo in pridemo do naslednjega razcepa: levo se gre v Črnivec, prava pot je desno in navzgor na gozdno pot, kjer gremo levo in vse do gozdne ceste, na cesti pa gremo zopet levo. Po kakih 15 minutah pridemo spet do razcepa poti: usmerimo se levo, do čebelnjakov na robu. Sledi precej strm spust za kakih 20 metrov in končno smo pri slapu. 2) Z magistralne ceste Ljubljana - Bled skrenemo po odcepu za Črnivec takoj desno in navzgor po ozki enopasovnici. Gremo mimo hiše Črnivec 6, ki nosi obeležje iz zadnje vojne in po 20 metrih zavijemo mimo kašče in hiše na gozdno pot, ki se spusti nizdol vse do lovske preže, kjer po poti nadaljujemo navzdol do vode. Za izhodišče naj nam bo leseni mostič, ki ga ne prečkajmo temveč spremljamo potok najprej po desnem bregu navzgor potem pa večkrat prečimo: izbirajmo stran brega tako, da se gibljemo po večji ravnini. V slabih 20 minutah smo od Črnivca pri slapu.

(1) In the village Brezje go by the church to small village Peračica. There's path starting at drying-frame, going into forest and declining right at first cross-paths down to creek. Pass the creek, incline untill next cross-paths, turn right, at forest-road turn left. There's another cross-path in 15 minutes time, turn left untill bee-house. Steep decline follows and there you are. 2) Leave mainroad Ljubljana - Bled at branch to Črnivec. After house No. 6, Črnivec go left after 20 meters, pass the granary and house and onto forest-path. By hunting lookout go down to creek following right bank upstream to waterfall. Alltogether 20 minutes from Črnivec.)

Peračiški slap (Foto: Žare)

Peračiški slap pozimi (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)