Slapovi na Sopoti

(Waterfalls on Sopota)

OPIS (Description)

Vstop v grapo Sopote s slapovi je potrebno najprej šele poiskati, za smernico pa povejmo, da je nad zgornjim slapom zapornica, vseskupaj pa pod pobočjem Listnika. Od parkirišča gremo po cesti navkreber še kakih 5 minut, dokler ne vidimo na naši levi komaj vidne poti navzdol. Pot postane dobro vidna šele, ko stopimo nanjo; sledimo ji, vendar ne vseskozi in zagotovo ne v levo, temveč naravnost oziroma desno, ko je treba, navzdol v strugo. Kmalu smo pri spodnjem slapu: voda teče po desni strani širokih kamnitih pleč v dveh pramenih in pade 7 do 8 metrov. Če je vode veliko, teče voda tudi o levi strani, kar dokazuje plast lehnjaka. Nad slapom je 20 metrov dolga drža, po kateri se voda "zaleti" v spodnji slap. Pot nadaljujemo v našo levo, kjer med goščevjem najdemo prehod nad spodnji slap. Pazimo, nekajkrat je malce strmo in drčljivo, drugače pa kar gre. Po in ob strugi se prebijemo še do zgornjega slapu, ki je visok 15 do 20 materov, voda pa se pahljačasto zliva čez skalni rob po širokem hrbtu. Višje zgoraj proti toku je izvir potoka in pod njim neizrazit slap.

(There are two waterfalls on Sopota brook. First one is 7-8 meters high waterfall. Water flow in two separated streams over tufa. Second waterfall has hight of 20 meters.)

DOSTOP (Access)

Na cesti Ljubljana - Zidani most zavijemo pri Zagorju na odcep za Podkum. V Podkumu se na razpotju usmerimo po cesti navzdol (ne navzgor!) in nato do odcepa na cesto, ki pripelje iz Radeč v smeri Šmartnega pri Litiji. Od tu naprej sledi na pol poti pravokoten ovinek, da smo prišli na pravo mesto pa prepoznamo po skoraj 180 stopinjskem ovinku v levo in ... po turistični tabli (približno 1,2 kilometra od odcepa). Na ovinku je urejen prostor za nekaj vozil.

(From main road Ljubljana - Zidani Most at the Zagorje turn right towards Podkum. In Podkum turn on cross roads downwards!! Then turn right on cross roads towards Šmartno pri Litiji. After aprox. 1,2 kilometers there is the sharp left turn and information table on the rock on the left side of the road. Here you can leave car. From here go by road aprox. 5 minutes. On the left side of the road there is the hardly seen path downwards. Go by this path and never turn left allways right and into the riverbed. Shortly after there is the first waterfall. To aproach the secind one go by right side of the waterfall (your left) and upwards. When you are above the first waterfall go by the brook and shortly after there is the second waterfall.)

Spodnji slap (Foto: Žare)

Slap na Sopoti (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)