Podkobilčevi slapovi

Podkobilčevi's waterfalls

OPIS (Description)

Spodnji, 4 metre visoki slap se nahaja tik nad Trebuščico, le malce oddaljen od izhodišča. Potem je treba nadaljevati po desnem, deloma zelo strmem bregu potoka navzgor (pomoč vrvi je venomer dobrodošla), da pridemo do drugega slapu, ki pada po blagi naklonini z višine 12 metrov. Pot nadaljujemo še naprej po desnem bregu, prečimo stransko grapo in se znajdemo pri tretjem, večstopenjskem slapu skupne dolžine kakih 40 metrov, ki se v zgornjem delu v treh stopnjaj spusti približno na polovico skupne dolžine, nato se obrne na levo stran in teče tako 9 metrov, dokler se ne obrne za pravi kot v desno, se spusti za novih 9 metrov v drugo stopnjo in v višji tolmun odkoder po 2 metrih priteče v spodnji tolmun. Zgornji del tega slapu ni dostopen, zato si ga je potrebno ogledati od daleč, s platoja pred Krtovo domačijo. Pot nadaljujemo spet po desnem bregu in po vzponu na preval se nahajamo nad tretjim slapom. Do četrtega se spustimo kar tukaj, le nekaj metrov nižje, kjer je najlepši pogled na 7 metrov visok slap, ki je sestavljen iz večih stopenj in ga v spodnjem delu krasi skalna izboklina, nad njim pa najdemo še nekaj manjših skočnikov. Peti slap drsi v globino 5 metrov in teče po skalnih stopnicah preden se umiri v toluncu. Dalje je šesti slap, visok 4 metre, sestavljen pa je iz dveh stopenj. Višje zgoraj je sotočje dveh potočnih virov: desni se kmalu pojavi kot kraški izvor in se grapa zaključi, na levem viru pa je še nekaj skočnikov (sedmi slap: skočnika 2 in 3 metre), za pobočjem pa se tudi ta grapa konča. Slapovi tečejo po bogatih nanosih lehnjaka, saj je vode celo leto dovolj in struga le redko zeva sušna, brez vode. Preseneteljivo se nam je zdelo, da je na razmeroma majhni višinski razliki toliko tekočih metrov slapišč. Slapove smo poimenovali po bližnji kmetiji Podkobilica.

(There are six waterfalls. The first one (lower) waterfall has height 4 meters, the second one (middle) waterfall has height 12 meters and the third one (upper) waterfall has height 40 meters in three or four stages. The fourth waterfall has height of 7 meters. The fifth one has height of 5 meters and the sixth has 4 meters. Further up there are some jumpers. All the waterfalls are falling over tufa.)

DOSTOP (Access)

Z magistralne ceste Idrija - Tolmin zavijemo za Dolenjo Trebušo in se pod dolini Trebuščice najprej usmerimo za Čepovan, pri razpotju pred mostom pa za Idrijo oziroma Gorenjo Trebušo. Po približno 3 kilometrih od razpotja pridemo do Krtove domačije in do vhoda v Pršjakarsko grapo. Tu je treba prečiti Trebuščico čez most, ki vodi do ribogojnice in na drugi strani rečice, tik za mostom na levo ob steni, je lepo vidna sicer ozka potka do slapov.

(From main road Idrija - Tolmin turn left towards Dolenja Trebuša. In Dolenja Trebuša is a crossroad. Turn left to Idrija or Gorenja Trebuša. After approx. 3 kilometers there is Pršjakova ravine (wooden signboard). Turn right across bridge toward fish farm. Immediately after crossing the bridge turn left by footpath towards first (lower) waterfall. After few minutes you'll come to the waterfall. To the upper waterrfalls go by right bank of the brook. The path is very steep. Actually you choose your own path. In some places a rope is recommended.)

Podkobilčev prvi (Foto: Žare)

Podkobilčev drugi (Foto: Boris)

Podkobilčev tretji, spodnji del (Foto: Žare)

Podkobilčev tretji,
zgornji del in del spodnjega (Foto: Žare)

Podkobilčev četrti,
z izboklino (Foto: Boris)

Podkobilčev peti,
stopničasti (Foto: Žare)

Podkobilčev šesti,
dvostopenjski (Foto: Boris)

Podkobilčev sedmi (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)