Slapovi v Prešnikovem grabnu

(Waterfalls in ravine of Prešnik)

OPIS (Description)

Gremo po potki, ki nas vodi po desnem bregu grape. Hodimo malo po potki, malo po strugi. Zelo kmalu pridemo do prvega slapu. Slap je visok 6 metrov, v dveh stopnjah. Naprej gremo v levo in strmo navzgor do gozdnega slemena, kjer stopimo na potko. Malo naprej nas že pozdravlja naslednji slap. Do njega se spustimo strmo skozi gozd. Pričaka nas trostopenjski slap višine kakih 11 metrov. Voda se preliva izpod balvanov in na koncu pade v tolmun, katerega nam ravno tako zakriva zašpičen balvan. Vrnemo se zopet nazaj na potko. Malo naprej je odcep potke v levo. Mi gremo naprej, potko, ki se nam priključi z leve, pa bomo uporabili za sestop. Le nekaj deset metrov in že zagledamo naslednji slap. Lahko bi rekli, da je slap dvopramenski ali pa da sta dva. No, mi smo se odločili, da je to en slap z dvemi prameni. Levi (če gledamo proti slapu) je malo višji, kakih 6 metrov, desni pa kake 4 metre. Med njima je ogromna skala, ki ju razdvaja, voda pa si je našla pot okoli nje. Gremo po poti naprej in tik preden se pot izgubi v strugi, gremo po desnem bregu in po nekaj metrih hoje skozi gozd ugledamo 18 metrski drsnik. Voda drsi po zglajenih skalah in ko se v njih upre sonce, vidimo šele pravo lepoto tega slapu. Nadaljevanje izgleda brezupno, vendar se moramo obrniti v levo in se povzpeti po dokaj strmi grapi na greben na desni. Z grebena pa se moramo spustiti po drugi strani, po prav tako strmi grapi. Vrv lahko pride kar prav. Ko pridemo do struge nas preseneti prizor kot v pravljici. Več kot 60 metrov visoka grapa, v njej pa si slapovi kar vrstijo. Najprej je na vrhu dvostopenjski slap. Vrhnja stopnja je visoka kakih 15 metrov, spodnja pa kakih 25 metrov. Nekateri so ga poimenovali Rusalkin slap. Takoj pod njim je še en manjši slap, na koncu pa še spodnji slap v dveh stopnjah, višine 15 metrov. Voda se najprej kot po toboganu zapelje levo in desno, pade v smaragdno zelen tolmun, iz njega pa še v drugo kakih 2 metra visoko in prav toliko široko stopnjo. Ko se od tu vračamo navzgor po grapi, je nekje pri vrhu grape manjša, kakšnih 2 metra visoka stopnička. Z vrha te stopnice gremo lahko v desno po drobljivi in nato travnati polički v gozd in okoli vogala in pridemo točno pod zgornji slap. Vrnemo se po isti poti, vse do drugega slapu, kjer jo uberemo po prej omenjeni poti (za sestop!), ki nas pripelje na makadam. Tam pa v levo in kmalu smo pri glavni cesti in mostu čez Koritnico.

(There is seven waterfalls in ravine of Prešnik brook. First is 6 meters high waterfall in two stages. Second one has height of 11 meters in three stages. The third is waterfall with two separated streams. Heights of streams are 6 and 4 meters. Next one is a slider with height of 18 meters. Next three waterfalls are located in one over 60 meters high gorge. In the upper part there is waterfall in two stages (15 + 25 meters). Then there is the middle one and in the bottom there is the approx. 15 meters high waterfall in two stages.)

DOSTOP (Access)

Iz Loga pod Mangrtom gremo po glavni cesti proti Bovcu. Po 1,6 kilometra je na desno odcep v Možnico. Tam lahko pustimo vozilo. Gremo naprej po glavni cesti in po 300 metrih je vstop v grapo.

(Go by main road Log pod Mangrtom - Bovec. After 1,6 kilometers there is the turn towards Možnica. You can leave car there. Go further by main road and after 300 meters there is the river bed on the left side of the road. Go by the path on the right bank of the brook. Shortly after there is the first waterfall. Further go left and steep upward. On the top of the ridge and the path. To aproach the second waterfall you must descent through forest towards brook. Go back to the path. Few meters further the path from the left appears. This path we will use for return. Go straight forward and shortly after there is the next waterfall. To aproach next waterfall go further till the path came to brook. Go left by bank and there is the next waterfall. From there go left steep upward by scree. On the top of the scree go right and on the ridge. On the other side is another scree by which you must descent. Use of rope is recommended. For return go back by same path till prementioned path. That path brings you to the macadam road. Go left by macadam road and shortly after there is the main road.)

Prvi slap (Foto: Boris)

Drugi slap (Foto: Žare)

Desni slap (Foto: Žare)

Levi slap (Foto: Boris)

Drsnik (Foto: Žare)

Spodnji del vršnega slapišča (Foto: Boris)

Zgornji del vršnega slapišča (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)