Slapovi pod Roglco

(Waterfalls under Roglca)

OPIS (Description)

Največkrat človek, ki se pelje proti Tolminu, spregleda te slapove pod bližnjim hribom Roglca saj jih zakriva z desne strani skalna pregrada, sami slapovi pa so zakriti z goščevjem. V zgornjem koncu soteske najdemo nekaj lepih skočnikov in brzic. Čisto v zatrepu, kakih 20 minut hoda ob potoku, je izjemen slap, višine 4 metre, ki pada v 2 pramenih po bogati podlagi lehnjaka in mahu v temnozeleni tolmun. V srednjem delu se nam razkrije nenavaden in neobičajen slap višine 8 metrov, ki na polovici pade v kotanjo, se od nje odbije, zavrtinči in pade v tolmun. Do spodnjega dela je potrebno dostopati s ceste (in paziti na trnje, kakšna vrv pa tudi ni odveč!), kjer je treba malce poplezati. Tu razkrijemo še 3 slapove: prvi, zgornji slap, je višine 5 metrov. Naprej se tok razcepi v 2 curka in ustvari dva vzporedna ter med seboj 3 metre oddaljena slapova, spet vsak višine 5 metrov. Zaradi osojne lege so slapovi težje vidni a zato polni gostih nanosov lehnjaka.

(There are 5 waterfalls. Lower waterfalls height is 5 meters. Upper waterfalls height is 10 meters and also above there are some smaller waterfalls height 2 - 4 meters and in the end of the gorge there is the waterfall height 4 meters in two separated streams. Flow of the lower waterfalls first run single then it splits in two waterfalls 3 meters apart. Each of these waterfalls height is 5 meters.)

DOSTOP (Access)

Slapovi se nahajajo tik ob magistralni cesti Idrija - Tolmin in sicer kilometer in pol od kraja Straža (merjeno od krajevne table). Spodnji slapovi so dostopni s ceste, za zgornje pa se je treba napotiti najprej do 100 metrov oddaljene hiše na levi in tik pred njo zaviti desno navzgor na gozdno pot, ki se kmalu pridruži potoku. Na gozdno pot je moč priti tudi tako, da gremo levo od omenjene hiše po dovozni poti vse do zadnjega vikenda, kjer zavijemo v gozd.

(Waterfalls are located beside main road Idrija - Tolmin 1 kilometer from the hamlet Straža. Lower waterfalls can be reached directly from road. To the upper part go further 100 meters towards house on hill and before reaching the house turn sharp right to the water chanell and upper waterfall can be seen. To reach the last waterfall upstream, just follow the stream.)

Zgornji slap pod Roglco (Foto: Žare)

Srednji slap pod Roglco (Foto: Boris)

Spodnji slapovi pod Roglco (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)