Slapovi ob izviru Soče

(Waterfalls at the spring of Soča)

OPIS (Description)

Po slabih 300 metrih hoje v zmeren klanec pridemo do soteske in v njenem koncu do kraškega izvira, ki je nastal v eni izmed tektonskih razpok in dobiva vodo iz okoliških hribov. Takoj pri izhodu iz soteske je najvišji slap, 7 metrov (slika 1, malce v senci), ki se nadaljuje v 2 metrski slapič. Naprej sledi skoraj neprekinjeno slapišče z mnogoterimi zanimivimi skoki, ki pršijo vsenaokoli (sliki 2 in 3), vse do same koče, kjer se mlada in razigrana Soča malce unese in pomiri. Po okoliških prisojnih legah rastejo toploljubne pernatolistna vijolica, klasica in kraški šetraj.

Legenda o Soči: Nekoč so v dolini Trente živeli bogovi: Triglav, Jalovec in Mangrt. Pri ljudeh so bili priljubljeni, saj so radi priskočili na pomoč. A nekega dne je v Trento prišel velikan, ki so mu rekli Vodobruhec, saj je iz njegovih odprtih ust bruhala voda. Ker je bil velikan hudoben, je neprestano odpiral usta in veliko vasi je bilo poplavljenih. Ljudje so se pritožili nad njim pri bogu Jalovcu in ta se je odločil, da bo temu početju naredil konec. Toda komaj se je velikanu približal, že je ta odprl usta in curek vode je zadel boga Jalovca, tako da se mu ni mogel približati. Jalovec je poklical na pomoč še druga dva. Vsi trije skupaj so ukrotili Vodobruhca in ga zvezali. Toda niso se mogli dogovoriti, kam naj ga zaprejo. Pa se je bog Triglav, ki je bil najpametnejši, domislil in predlagal, da ga zaprejo v votlino, ga položijo na tla in mu odprejo usta. Tako bo voda namakala dolino in velikan bo popravil škodo, ki jo je naredil. Legenda pravi, da so tako tudi storili. In od takrat na tem mestu izvira Soča. Bog Triglav je še rekel, da bodo velikana Vodobruhca izpustili in rešili, ko bo odslužil svojo kazen. Upajmo da je do takrat še daleč, kajti takrat naj bi smaragdna reka za vedno presahnila.

(There is one 7 meters high waterfall just below the spring and many jumpers and waterfalls beneath this waterfall.)

(Legend on Soča: Long time ago there was three gods living in the valley of Trenta. Those was good gods, their names were Jalovec, Mangrt and Triglav. The people of Trenta like those gods bacause they help them. But once cam a giant in Trenta from whom mouth disgoge water. He was an evil giant and so he incessantly spew up the water. Many villages was flooded and people of Trenta complained to the gods. First god Jalovec go to the giant to put a stop of this. But he can not came near giant because of the water. Then came all three gods and somehow they manage to stop the giant and to tie him. The god Triglav decide then to put the giant into the cave and put him on the back so he will irrigate the valley. And from then there is the spring of river Soča. The gods said also that when the giant serve out the sentence they will release the giant from the cave. We hope that this day will not come soon because then the emerald river will dry up for good.)

DOSTOP (Access)

Z magistralne ceste Vršič - Bovec se pri odcepu usmerimo za Kočo pri izviru Soče. Od tam dalje gre označena turistična pot vse do slapov.

(From main road Bovec - Vršič turn towards "Koča pri izviru Soče" (hut at the spring of Soča river). From there is just 10 - 15 minutes walk to the spring. Path follows the stream so the whole rapids and waterfalls can be seen.)

Slika 1: slap in slapič (Foto: Boris)

Slika 2: del slapišča, skoki (Foto: Boris)

Slika 3: del slapišča, skoki (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)