Slap Sopota (Soupat)

(Waterfall Sopota (Soupat))

OPIS (Description)

Pot gre takoj strmo navzgor a se strmina kmalu unese in po 20 minutah lagodne hoje po lepo urejeni poti, kjer so stope ojačane s stopnicami iz lesenih kolov, izpostavljena mesta pa zavarovana z ograjo, pravtako iz lesenih kolov, pridemo (mimo vodnega zajetja) do vznožja slapu, ki so ga domačini poimenovali preprosto kar po potoku Sopota. Slap je masiven: voda pada v globino polkrožno oblikovanega amfiteatra vsaj 60 metrov globoko v dveh skokih (ob višjih vodah je slap najverjetneje enojen) potem pa spolzi v tolmunček, čigar okolišnja vegetacija priča, da je le-ta, spet ob večjih vodah, vsaj trikrat večji. Razgledna ploščad je malce nad tolmunom in je prav zgledno urejena, da se človek lahko usede in, kot bi v kinu gledal na platno, uživa v pogledu na slap.

(Water drops 62 meters deep in two leaps. In high water there is one 62 meters high leap.)

DOSTOP (Access)

Pri vstopu v Tolmin (gledano s "primorske" strani) se usmerimo proti Poljubinju, skozi naselje po prednostni cesti do Ljubinja in po isti cesti še naprej do zaselka Hum, kjer nas na izhodu iz zaselka prva lesena tabla opozori, da je do slapu še 600 metrov. Potem se je treba po cesti le malo spustiti in na desni strani ceste opazimo dvoje parkirišč (eno za 2 vozili, drugo pa za 5-6) in nekaj klopic, na levi čez cesto pa tablo, ki priča, da smo na pravi poti do slapu potoka Sopota.

(At Tolmin turn to Poljubinj. Through Poljubinj to the small vilage called Hum. On exit from Hum is first info-board (600 meters till waterfall). There is the second info-board after 600 meters (in the right side of the road). From there is cca 20 min walk at ease.)

Slap Sopota (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)