Slapovi Sopotnice

(Sopotnica waterfalls)

OPIS (Description)

Pot se vzpne kojci za oznako zaselka desno navzgor in hitro pridemo do italijanske vojaške kapelice z napisom "Torneranno", ki so jo zgradili kmalu po prvi svetovni vojni. V tridesetih letih je bila opuščena potem pa so jo leta 1997 temeljito obnovili in je v svoji belini vidna kar z glavne ceste. Pri kapelici je informativna tabla z slikami in opisom poti do slapov in podatki o kapelici. Le malce naprej je stari mlin, ki še deluje in kjer meljejo še s pomočjo vode, ki poganja mlinska kolesa. Od tu, z mostička pri mlinu, so že vidni prvi trije spodnji slapovi, približne višine 5 metrov vsak, padajoči v kaskadah. Pri prvi naslednji hiši, s številko Gabrje 5, je lesena tabla (malce skrita med poslopji in betonskimi stopami), ki nas usmeri naprej proti slapovom. Najprej diagonalno levo in strmo po pobočju, potem pa v desno in v gozd, kjer se pridružimo še drugi poti, ki se začne niže v vasi a ni tako dobro označena kot prva. Po nekaj minutah smo pri 2 slapovih, ki si sledita tesno skupaj, visoka sta 10 in 6 metrov. Pri spodnjem so rake, vodne zapornice, ki regulirajo pretok vode za nižje ležeči stari mlin. Dalje in višje je slap, ki je z vmesnim kratkim in plitkim tolmunčkom (da ima človek vtis, da je slap enojen) dolg 20 metrov. Sledijo 3 slapovi, višine od 2 do 4 metrov. Spet pridemo do kombinacije 3 slapov, sledečih si v skokih, višine 10, 12 in 10 metrov. Med temi tremi (pravzaprav med vsemi na tej poti!) je najlepši tisti srednji, najvišji, ki je tudi najlažje dostopen saj pot zavije kar mimo njegovega vznožja. Iz višjega tolmuna pada voda po čisto zglajenem apnencu v nižji tolmun. Nasploh je apnenec, obrasel z mahom, oblikovan v nagubane plasti, najbolj pogosta kamenina, ki tvori okoliško hribovje (nekaj je se prodnjaka a tega je čisto malo). Če gremo od tu naprej, po brvi, smo po kratkem klancu in zavoju v levo hitro pri tabli, ki nas usmeri do Grofovske vode, izvira izredno okusne, z minerali bogate vode. Pot do izvira je na vseh izpostavljenih mestih varovana z ograjo iz lesenih kolov in gre mimo 4 slapov, višine od 2 do 7 metrov (med njimi zopet en "dvoskočni", skupne višine 7 metrov). Nad Grofovsko vodo se teren hitro izravna in voda doteka le še v šumeliščih. Vseskozi se med hojo gibljemo v hladu gozda, hodeč mimo neštetega niza slapišč, šumelišč, slapičev in slapov. Pot je lepo vidna vendar zaradi strmine in ponekod docela zglajenih kamnov ni primerna za hojo brez primerne obutve (pa tudi za tiste res najmlajše potnike ne). Za tiste bolj radovedne priporočamo uporabo vrvi - namreč, nekaterih slapov se brez manjše plezarije ne da videti v vsej veličini. Našteli smo 16 slapov, ki si sledijo v razdalji slabih 200 metrov višinske razlike, za ogled ob zmerni hoji in uživanju nad pogledi pa smo porabili vseskupaj 2 uri.

(Waterfalls of Sopotnica are to be found on the creek of the same name (Sopotnica). There are at least 16 waterfalls on approx. 200 meters altitude. Low er 3 waterfalls (at the still operatinable mill) height 5 meters each. Next 2 waterfalls height 10 and 6 meters. Next is 20 meters high. Then follow 3 waterfalls, height 2 to 4 meters. Next 3 waterfalls have height of 10, 12 and 10 meters. The middle one of those three is probably the must beautiful in whole Sopotnica. Then 4 waterfalls follow, height 2 to 7 meters. At the end is a spring of mineral water named Grofovska voda (Earl's water).)

DOSTOP (Access)

Slapovi Sopotnice se nahajajo na potoku istega imena, le nekaj kilometrov od Tolmina, v vasici Gabrje. V središču Tolmina (gledano iz "primorske" smeri") se je treba v edinem križišču nameniti desno in po nekaj 10 metrih zaviti na levo (kjer je ob cesti lesena tabla z napisom "Maya") in v Gabrjah ste v slabih 5 minutah. Kakih 30 metrov od table z oznako kraja, tam kjer je na levi kapelica, se na desni strani nahaja turistična informativna tabla, ki usmerja obiskovalce v: vojaško kapelico, slapove Sopotnice, stari mlin in bivalne utrdbe. Stari mlin in kapelica sta ob poti proti slapovom, zato si ju lahko ogledate kar spotoma, le do bivalnih utrd se je treba spustiti malce pod glavno cesto skozi Gabrje. Glede parkirišča je slabo, ob kapelici je prostora le za eno vozilo, najti ga je treba naprej, nižje v vasi.

(In center of Tolmin, in the only semaphorizied crossroads turn right (if coming from Idrija direction) and after 20 - 30 meters (there is a sign or info-board "Maya") turn left. After approx. 5 minutes there's Gabrje. At the left side of the road is a small chapel and at the oposite side of the road is a turist info-board. Go right up the way, pass chapel "Torneranno" and at the old mill first three waterfalls are seen. At house No. 5, Gabrje is a wooden board which directs to the waterfalls (over concrete stairs and up to slope. First go diagonal left on steep slope, right into the forest and then just follow the path. Every here and there is a way to water chanel or to waterfals. Some waterfalls can not be seen without easy climbing (rope is recomended). From the mill to the Grofovska voda is approx. 45 min..)

Slapišče nad mlinom (Foto: Boris)

Slap nad rakami (Foto: Žare)

Kombinacija slapov: 10+12+10 m (Foto: Žare)

Srednji/najvišji slap (Foto: Boris)

Šumelišče nad Grofovsko vodo (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)