Slap Sovlink

(Waterfall Sovlink)

OPIS (Description)

Sovlink bi lahko poimenovali tudi "Ščipalec". Namreč, slap dobesedno preščipne skalno pregrado, ki se razteza z njegove desne in leve strani, nekje na sredi in jo zamakne navznoter v pravilno geometrijsko obliko ravnih linij, še najbolj podobno črki "L" tako da lahko sam nekje sredi kota pride do najlepšega izraza. Sovlink je slap na začetku enega izmed pritokov potoka Ajbe, visok je 20 metrov in pada pravokotno navzdol, mestoma po čistem apnencu (oziroma čez sklade apnenca, značilnega za področje) mestoma po lehnjaku, v manjši tolmunec.

(Sovlink is a waterfall on the creek Ajba. Its height is 20 meters. Water droping free (over limestone) to the pool (tufa).)

DOSTOP

Z magistralne ceste Nova Gorica - Tolmin zavijemo v kraju Ročinj za zaselek Kambreško in potem zgolj sledimo ovinkasti cesti, da nekaj več kot 3 kilometre od odcepa v Ročinju tik nad levim ovinkom ob sami cesti zagledamo slap.

(From main road Nova Gorica - Tolmin turn left in Ročinj toward Kambreško. After approx. 3 kilometers there is the waterfall beside road.)

Slap Sovlink (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)