Slapovi na Štajnpohu

(Waterfalls on Štajnpoh)

OPIS (Description)

Do slapov na Štajnpohu je potrebno dostopati po koritu potoka. Namreč, pot na Ratitovec gre precej višje nad vodo in precej nerodno bi se bilo spuščati nizdol. Torej, gumijaste škornje na noge in pogumno naprej! Po 30 minutah prestopanja z desnega na levi breg in brodenja po mokrini pridemo do prvega, spodnjega, slapu, ki je dvopramenski in višine 4 metrov. Po pobočju slapu vidimo svaljke lehnjaka, desno ob izteku slapu pa tolmun. Nadaljujemo po desni in po 10 minutah pridemo do naslednjega, zgornjega, slapu v treh stopnjah, skupne višine 12 metrov. Naprej bi bilo možno pot nadaljevati po levi strani (možno, da so v bližini še slapovi), vendar je bilo tam precej nasutega kamenja, zadelanega z debli in vejevjem, tako da bomo srečo z nadaljevanjem poti poizkusili še kdaj. Naj še omenimo, da je Štajnpoharska grapa polna manjših in večjih skočnikov.

(There are two waterfalls in Štajnpoh gorge. The first one (upstream) has height of 4 meters. Water flows in two devided streams over the tufa rolls. The second (upstream) waterfall has height of 12 meters in three stages. It is possible that there are some more waterfalls upstream but it is impossible to go further because of the rockslide. Maybe next time. There are also several jumpers in the gorge.)

DOSTOP (Access)

Od Železnikov se peljemo po Selški dolini do Zalega loga in še 3,4 kilometra naprej, vse do gostilne Podrošt in soteske, ki je skupni naravni vhod za tri grape: Štajnpoh, Danjarsko in Nidrarsko. Za Štajnpoharsko grapo gremo še 150 metrov globlje v sotesko in potem v desno po markirani poti za Ratitovec.

(From main road Železniki - Most na Soči at village Podrošt turn right towards guest house Podrošt. Follow the macadam road till the bridge. At the bridge turn right and enter the gorge. Rubber boots are recommended.)

Zgornji slap (Foto: Boris)

Spodnji slap (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)