Vršanski slap

(Waterfall of Vršana Mt.)

OPIS (Description)

Slap, ki se nahaja med dvema nižjima južnoblejskima vrhoma, Tolstim vrhom in Homom, smo poimenovali po Planini, ki leži nekaj višje zadaj in (prav tako kot slap!) na sredi med obema - Planini Vršana. Slap sicer ni vrisan kot stalen, vendar smo ga imeli priložnost opazovati vodnatega v vsakem letnem času. Do višje in spodnje stopnje pridemo ob levem bregu, do srednje stopnje pa po desnem bregu. Gre za razgibano, sestavljeno slapišče. V zgornjem delu je 40 do 50 metrov visoki slap, ki v prepadnem loku pade v zgornji tolmun, se preko 6 metrov visokega spodnjega slapu prelije v spodnji tolmun ter se naprej umirja po približno 20 metrov visokem slapišču dokler se na koncu mirno ne izteče v reko Savo Bohinjko.

(The waterfall has height of 40-50 meters. Water plunge in the pool. Bellow the pool there is another waterfall with height of 6 meters.)

DOSTOP (Access)

Na Bledu se usmerimo za zaselek Selo. Nekje na sredi zaselka se odcepi cesta na desno in navzdol (odcep spoznamo po obledeli tabli za ključavničarstvo). Spustimo se vse do Save, prečimo mostič in se takojci usmerimo desno in naprej ob reki še kakih 100 metrov, kjer lahko pustimo vozilo. Pot nadaljujemo naprej, pri razcepu krenemo po spodnji poti in nato ob robu pašnika še kakih 300 metrov vse dokler ne ugledamo slapu.

(From Bled turn left toward Selo. In the middle of the Selo turn right and downwards toward Sava river. Cross the river by the bridge and turn right. After 100 meters you can leave the car. Go by grassland till you see the waterfall. To aproach the waterfall go by the left bank of the stream. To aproach the lower 6 meters high waterfall go by the right bank of the stream.)

Vršanski slap od daleč (Foto: Žare)

Vršanski slap, zgornji del (Foto: Boris)

Vršanski slap, spodnji del (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)