Slapovi na Vrsniku

(Waterfalls on Vrsnik)

OPIS (Description)

Bodite pazlivi, saj na razmeroma kratki razdalji, ki jo zajema omenjeni ovinek, cesto prečkajo kar trije potoki - pravega spoznate po največji vodnatosti, večjem mostiču z betonsko ograjo, višje zgoraj pa boste opazili korita in povrh tega še cevovod - dovolj podatkov, da ne spregledate pravega. Raziskovanja se lotimo po zgornjih in spodnjih slapovih, po njihovi lokaciji glede na mostič. Na zgornje slapove dostopamo po levem bregu potoka, vijugajoč med goščevjem. Najprej v strmih in prelepih koritih naletimo na 5 metrov visoki slap, kmalu nad njim pa še na 3 metre visok slap (vmes so v koritih seveda manjši slapiči in skoki), kmalu za tem pa se korita končajo. Spodnjima slapovoma dostopama z dveh bregov. Do prvega pod mostičem, ki je višine 5 metrov, dostopamo po levem bregu, do drugega slapu, ki je visok 15 metrov in čigar pobočje je okrašeno z debelimi zaplatami mahu, pa pot začnemo po desnem bregu in se nato bolj ali manj na slepo (in po možnosti še pravi čas!) v levo spustimo do njegovega vznožja.

(There are four waterfalls on Vrsnik. Two bellow the bridge and two above the bridge. Upper ones has height of 5 and 3 meters. The lower ones has height of 5 and 15 meters.)

DOSTOP (Access)

V Spodnji Trenti se pri kraju V klancu usmerimo za Brvce. Širše podočje zaselkov se imenuje Vrsnik, nas pa pot vodi do prvega večjega ovinka v levo, po približno 3 kilometrih od kmetije Jelinčič, kjer cesto prečijo potoki.

(The Vrsnik brook is very close to the Suhi potok. From Spodnja Trenta at hamlet Na Skali go toward Brvce und further till the end of the asphalt road. Go further by macadam road and after approx. 1 kilometer (3 kilometers from river Soča) there are the brook of Vrsnik and the brook of Suhi Potok. To the upper two waterfalls go by the left bank of the brook. To aproach the waterfalls bellow the bridge also go by left bank.)

Prvi slap nad mostom (Foto: Boris)

Drugi slap nad mostom (Foto: Žare)

Prvi slap pod mostom (Foto: Boris)

Drugi slap pod mostom (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)