Zapoški slapovi

(Waterfalls on Zapoška)

OPIS (Description)

Nahajamo se na širšem področju Porezna, natančneje ob njegovem južnem vznožju. Okolica je primerna za zalezovalce slapov: zeleno gričevje vsenaokoli, malo ali nič ravnine, zgoraj višje pa skale. Po kolovozu gremo najprej mimo male hidrocentrale - pravega dokaza, da ima Zapoška skozi vse leto dovolj vode. In da nismo prišli zaman. Sprva je grapa še dokaj široka, a se kmalu začne ožiti in preide v malo širšo sotesko s prepadnimi stenami, kjer si je voda kot z ostrim nožem izrezala svojo pot. Po 20 minutah pridemo do spodnjega, čokatega, 7 metrov visokega slapu na Zapoški, ki se bohoti na skalnem podoru in se ima za svojo širno mogočnost v celoti zahvaliti svojima višjeležečima pritokoma. Do njega se spustimo na desno, kjer je pač najprimerneje. Pot nadaljujemo z leve strani slapu in po novih 20 minutah najprej prestopimo na drugi breg potoka in pridemo do drugega, srednjega slapu, ki je obenem slap na levem izviru Zapoške. Pravzaprav gre za razgibano slapišče, dolgo 25 metrov: v zgornjem delu je lep slap, ki se nadaljuje z razgibanimi skočniki v spodnjem delu in končno pridrsi v Zapoško ter tako ustvari sotočje izvirov. Poti sledimo po desnem bregu (in se ne menimo za lapuhovje in koprivje) še nadaljnih 50 metrov, dokler nam poti ne zapre pokončna stena preko katere pada dvopramenski (pravzaprav dvovirni), 12 metrov visok tretji, zgornji slap, ki je obenem tudi slap na desnem izviru Zapoške. Slap je nenavaden po eni značilnosti: nismo še imeli priložnosti, da bi se kar v sam slap stekal še en pritok (resda je majhen, a z lahkoto boste opazili tanko vodnato črto na levo in višje od glavnega vodnega toka).

(There are three waterfalls. The lower one has height of 7 meters. Water falls over the sandstone. The middle one is actualy a waterfall with jumpers on lower flow, total height is 25 meters. Here water also falls over the sandstone. The upper waterfall has infact two streams: left one flows over sandstone, right one (main one) flows over the limestone. The height of this waterfall is 12 meters.)

DOSTOP (Access)

Z magistralke Tolmin - Škofja Loka zavijemo v Cerknem na levo in se s pomočjo smerokaza usmerimo za Poče. Zadnji zaselek pred Počami so Laznice - le malce od tu naprej, mogoče 100 metrov od prvih poških hiš, je v začetku desnega ovinka odcep na začetek kolovoza, ki nas pripelje do slapov (od Cerknega do odcepa je 3,5 kilometra).

(From main road Tolmin - Škofja Loka, in the center of Cerkno turn left towards Poče. In village Laznice, approx. 100 meters before first houses, there is the sharp turn right. At this turn there is a forrest road going left towards Zapoška river. Just follow the forrest road. After 20 minutes there is the lower waterfall. Follow the path and after another 20 minutes ther is the middle waterfall on the left bank of the Zapoška river. From there to the upper waterfall is approx. 50 meters along the stream.)

Slap na Zapoški (Foto: Žare)

Srednji slap (Foto: Boris)

Zgornji slap (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)